La visita
Fora de mi
El noi del vestit
Los gemelos Tupper arrasan la ciudad
Córrer sense por

RESSENYA: EL NOI DEL VESTIT

12 de febrer del 2017


LA INCREÏBLE HISTÒRIA DE... EL NOI DEL VESTIT
Autor: David Walliams

Il·lustrador: Quentin Blake 
Ed. Montana

"Aquí no hi ha normes. (...) Dennis, pots ser qui vulguis!"

En Dennis viu amb el seu germà i el seu pare. La seva mare va decidir marxar de casa ara ja fa un temps i ara hi viuen tots tres homes sols. I es comporten com a homes, vaja, com creuen que s'han de comportar els homes: no hi ha abraçades, no hi ha missatges d'ànim, no hi ha llàgrimes i, fins i tot, no hi ha ni menjar. El pare està centrat en la seva feina, la de camioner i està lluny dels seus fills. Intenta païr l'abandonament de la seva dona però ha decidit viure el dolor en silenci i no comparteix ni sentiments ni emocions amb els seus fills. El germà gran, en John, és fred o, si més no, manté una distància enorme respecte el seu germà. I ens queda... en Dennis.

En Dennis mereix un paràgraf només per a ell. És d'aquells personatges que connecten amb tu, que te'ls fas teus i que els sents ben a prop. D'aquells personatges que t'agradarien que existissin de veritat i que estiguessin a prop teu. En Dennis és tendre i sensible, i et desperta la necessitat d'abraçar-lo i escoltar-lo. Necessita que algú l'estimi, però no com l'estimen el seu pare i el seu germà, sinó com l'estimaria la seva mare si encara hi fos: fent-li petons i abraçades. En Dennis és diferent als altres homes de casa seva, molt, molt diferent. És capaç de plorar, de somiar i d'expressar que troba a faltar la mare, però tot això ho ha de fer en silenci.

En Dennis guarda una foto de la seva mare, l'única que encara continua a la casa perquè el seu pare va decidir cremar-les totes. Com sempre, sense donar-ne explicacions. Més enllà dels records que li desperta la fotografia i de les emocions que sent cada vegada que la mira, a en Dennis li apassiona el vestit de la seva mare. Aquest i tots els vestits que veu a les revistes, perquè ell és un apassionat de la moda. Però aquest és un secret que no pot compartir amb ningú, ni amb la seva família ni amb el seu millor amic. Un dia, però, apareix la Lisa, l'única persona amb qui el Dennis es pot mostrar com és en realitat. El que passarà a partir d'aquest moment només ho pots saber si decideixes llegir aquesta gran història de David Walliams.

I per què hauries de llegir "La increïble història de... el noi del vestit"? Perquè és d'aquells llibres que no et deixa indiferent. La història té un molt bon ritme narratiu i vas devorant pàgines sense adonart-te'n. Els personatges tenen força, sobre tot, en Dennis. Té humor i moments emotius. I les il·lustracions de Quentin Blake fan que, en algun moment, pensis que estàs davant una història de Roald Dahl. Tot i que per a mi, en Dahl és un escriptor tan sublim i amb una capacitat creativa tan espectacular, que em costa posar en David Walliams al seu nivell. El que sí aconsegueix Walliams, com en el seu moment va fer Roald Dahl, és posar-te davant d'històries que et fan reflexionar. I no només als nens, sinó també als adults. Aquesta és una de les virtuts de tots dos escriptors: que els seus llibres siguin aptes per a nens i també per a adults. 

En el cas de "La increïble història de... El noi del vestit" les reflexions giraran al voltant dels estereotips que fem servir al voltant d'un sexe en concret. Hi ha coses de nenes i coses de nens? Els homes poden plorar? I abraçar-se? Les revistes de moda són només per a dones? Com han de vestir els homes? I les dones? Pot un noi vestir com una noia? Què passa si algú vol ser diferent? La societat està preparada per a acollir aquells que se surten del que és estàndard, del que trenca l'estereotip?

Com veieu, el debat pot ser tan profund com vulguem.

Un bon llibre, una bona història i un bon protagonista. Cent per cent recomanable!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar un comentari al nostre blog!